Røsnæs Fyr

Historien om Røsnæs Fyr

Det tog to år at bygge fyret på Røsnæs. Fra 1844-46 var håndværkere i gang og afsluttede med den røde hat på lanternen. Fyret var dengang 11 meter højt og bygget sammen med fyrmesterboligen, så fyrmesteren nemt kunne tilse linseapparatet og sikre, at skibene kunne passere Røsnæs i god ro og orden. I 1859 blev fyrtårnet forhøjet til de nuværende 15 meter og i alt 24 meter over havets overflade, og i 1895 blev linseapparatet udskiftet til en roterende en af slagsen. Først i 1947 fik det en elektrisk rotationsmotor – i stedet for kviksølv – og en 500 watt glødelampe.

Frem til 2008 var fyret arbejdsplads for adskillige mennesker. Linseværket af fransk bjergkrystal gjorde, at lyskeglen i klart vejr kunne ses næsten 40 kilometer væk. Som alle andre fyrtårne i Danmark lyste fyret på Røsnæs på sin helt egen facon. Først var der lys ét sekund og så fire sekunders mørke. De i alt fem sekunder var netop den tid, lyskeglen var om at dreje en omgang.

I 2008 overdrog Farvandsvæsenet fyret til Naturstyrelsen, da moderne teknik havde gjort fast bemanding overflødigt. Nu er fyret slukket, og i stedet er det et fuldautomatisk radiofyr der viser de sejlende vej. I det lille træhus lige neden for fyret sidder Søværnets Operative Kommando og holder øje med skibstrafikken.

I dag er fyret åbent for publikum og spækfyldt med krigshistorie.

Information

Åbningstider 2024

Fyret og cafeen har åbent fra 23. marts til og med 20. oktober.

Dog ikke åbent 25.-26.-27. marts

Hverdage åbent fra kl. 11 – 15

Weekender, helligdage, 1. maj, Grundlovsdag og 10. maj åbent kl. 11 – 16

Uge 29, 30 og 31 åbent alle dage kl. 11 – 16

Bliv frivillig på Fyret

Der er altid brug for flere fyrpassere.

Hvis dette har interesse kontakt:
Elin Anholm på mail: mogens.anholm@mail.tele.dk