Maderne

Ved Maderne bor de sjældne klokkefrøer, hvis kvækken er helt særlig.

Mademosen-bro-607x341

KONCERT MED KLOKKEFRØER
En made, som Maderne er, er et landområde, der ligger lavt. Maderne var oprindelig en lille bugt, der blev afskåret fra havet, fordi landet hævede sig, og strandvolden blev dannet. Nu er den delvis groet til og blevet til en mose i et vådområde.

I dag er mosen et yndet sted for de sjældne klokkefrøer og deres enestående koncert. Koncerten gives af han-frøerne, som puster sig op. Jo større den er, dvs. jo ældre den er, jo større er dens luftvolumen, og jo dybere bliver dens tone. I de fleste bestande vil der være mange unge hanner, færre ældre hanner, og færrest af de store, gamle hanner. Det betyder at et kor af klokkefrøer høres som mange fine lyse toner, færre lidt kraftigere toner i et mellemleje, og færrest af de kraftige, dybe toner. Tilsammen lyder som klangen af fjerne kirkeklokker – deraf navnet klokkefrøer.

MADEMOSEN
I efteråret blev det sjette landmark etableret. Det drejer sig om Mademosen, som ligger placeret cirka 350 meter nordvest for Naturskolen. Man kan komme dertil ved at følge stien mod nord lige umiddelbart vest for parkeringspladsen ved Naturskolen. Når man har gået nogle få meter, kan man ikke undgå og få øje på dette landmark, som er placeret som en trædebro hen over Mademosen.